Brouwerij

Het bier “Gouwe Bier” wordt op de markt gebracht door Brouwerij Riethoff. De naam “Gouwe Bier” is afgeleid van de rivier de Gouwe, welke door Alphen a/d Rijn via Boskoop en Waddinxveen naar Gouda loopt.

Als inwoner van deze streek wil ik op deze wijze een bijdrage leveren aan de promotie van het speciaalbier en de Zuid-Hollandse plaatsen langs de rivier de Gouwe.

Brouwerij Riethoff is een kleine brouwerij in Waddinxveen met een 40 liter brouwinstallatie. Hier worden op kleine schaal proefbrouwsels gebrouwen. Als het perfecte recept is gevonden, wordt er een brouwinstallatie gehuurd waar in het groot gebrouwen kan worden.

Gouwe Bier proefbrouwsel_websiteGouwe Bier mandflessen_1 website

 

 

 

 

 

 

 

Na het maischen van de mout en het koken van de hop wordt het bier opgelagen in een gisttank. Momenteel zit er ruim 1.000 liter Gouwe Bier in de gisttank! Na de hoofdvergisting wordt het (afhankelijk van de installatie) overgepompt naar een lagertank waar het jongbier tot rust kan komen.

De eerste 1.100 liter is gebrouwen bij een brouwerij in Uitgeest. De brouwketel heeft een capaciteit van 500 liter en wordt elektrisch verwarmd.

Gisttank Gouwe Bier

Gouwe Bier_mout storten in maischketel

 

 

Momenteel wordt er gebrouwen in Cothen waar in één keer 1.000 liter in de brouwketel gemaakt kan worden. Tevens is hier de beschikking over dubbelwandige gisttanks en wordt het bier gekoeld en onder druk van koolzuurgas gelagerd.

foto Gouwe Bier C1    foto Gouwe Bier C2

Gouwe Bier wordt vervolgens gebotteld in 33 cl of 7cl flesjes, voorzien van een prachtig etiket en is te koop bij de lokale slijters.

Gouwe Bier bottelen

Inmiddels is het bier onderweg naar de winkels…

Gouwe Bier op transport